Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) tarafından Basel III düzenlemelerine ilişkin güncelleme önerileri kapsamında, karşı taraf kredi riskinde mevcut yöntemlere ilişkin eleştiriler de dikkate alınarak bir dizi güncellemeye gidilmiştir. Bu kapsamda, karşı taraf kredi riskinin ölçümünde yaygın olarak kullanılan “gerçeğe uygun değer yöntemi (GUD)” ve “standart yöntem (SY)” yaklaşımlarının yerine tek bir hesaplama yaklaşımı olan “karşı taraf kredi riski ölçümüne ilişkin standart yaklaşım (SY-KTKR)” ye ilişkin düzenleme 2014 yılında finalize edilmiştir. Ülkemizde de Basel düzenlemelerine tam uyum hedefi doğrultusunda, BDDK tarafından “Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik”in Ek-2’sinde gerekli değişiklikler yapılmış ve taslak olarak yayımlanmıştır. Benzer şekilde, merkez karşı taraflardan kaynaklanan karşı taraf kredi riski (MKT) hesaplamalarına ilişkin düzenlemelerde de BCBS tarafından yapılan güncellemeler, adı geçen yönetmeliğin Ek-4’üne taslak olarak yansıtılmıştır.
Bahsi geçen düzenleme değişiklikleri, Bankaların karşı taraf kredi riski hesaplamalarını dolayısı ile de yasal sermaye yeterlilik hesaplamalarını doğrudan etkilemektedir.
Bu eğitim programı ile hedeflenen, katılımcıların karşı taraf kredi riski hesaplamalarında GUD ve SY yerine kullanılacak olan SY-KTKR ve MKT hakkında bilgi sahibi olması, ilgili hesaplama yaklaşımlarında işlem tipleri bazında farklılaşmaları anlayarak düzenlemelerin risk ağırlıklı varlık ve sermaye yeterlilik hesaplamalarına etkilerini değerlendirebilmesidir.